رزمایشی که انگار بیشتر برای تایمز اسرائیل سنگین تمام شد و آنها در گزارشی با استناد به تصاویر و اطلاعاتی که کاربران در فضای مجازی منتشر کردند، نوشت که در رزمایش اخیر ارتش ایران حمله به بندر ایلات (جنوب فلسطین اشغالی) شبیهسازی شده است. با این حال امیر ایرانی در این گفتوگو تاکید کرد که هیچ دولتی نمی تواند در برابر ما قلدری کند چه برسد به رژیم غاصب که اساس وجودی آنها را به رسمیت نمی شناسیم و آنها در بازی خودمان نمی بینیم چرا که ما با اصل شیطان سرشاخ شده ایم اما اگر پیام را دریافت کردهاند، کاملا درست گرفتهاند.
برای بررسی ابعاد این رزمایش، اهداف و نتایج و همچنین توسعه سواحل مکران و توسعه دریایی که مدنظر رهبر انقلاب هم بود با امیر دریادار شهرام ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش گفتوگو کردیم که مشروح آن از نگاهتان می گذرد:
رزمایش ذوالفقار 1401 ارتش جمهوری اسلامی ایران بازتاب زیادی در رسانههای مختلف از جمله رسانههای صهیونیستی داشت و اینطورعنوان شد که این رزمایش، پیام واضح ایران به اسرائیل بود،درباره اهداف بین المللی این رزمایش بفرمایید.
رزمایش امسال تفاوت زیادی با رزمایشهای گذشته داشت ودرواقع متناسب با تهدیدهایی که با آن روبرو هستیم، طرح ریزی شده بود و تجهیزاتی را بر همان مبنا به میدان آوردیم بنابراین اگر تهدید عوض شود تجهیزات مناسب دیگری را که در اختیار داریم به میدان خواهیم آورد.همانطور که مطلع هستید از سال ۸۸ به دلیل تهدیدهای موجود آن زمان ـ که در قالب دزدان دریایی مطرح شدـ ما عهده دار امنیت دریایی در شمال اقیانوس هند، دریای سرخ و تنگه مالاکا در شرق اقیانوس هند شدیم اتفاقی که معلوم تروریسم دریای بود تا بدین ترتیب منطقه را ناامن جلوه داده و حضور خودشان را توجیه کنند.
از همین رو از ابتدا تا کنون در آنجا که آبهای بین المللی دریاهای آزاد است شناورهای خودمان را مستقیماً تحت پوشش داریم و امنیت سایرین را هم برقرار کرده ایم و به لطف خداوند و توانمندیهای موجود در سایه فرماندهی مقتدر معظم کل قوا، توانستیم علاوه بر امنیت کشتیرانی خودمان امنیت را به دنیا و منطقه هدیه کرده و آرامش را در هر جا که حضور داریم برقرار کنیم لذا این امنیت آفرینی ادعای من نیست و به صورت کتبی مورد تشویق سازمانهای بین المللی قرار گرفتهایم.
درخصوص امنیت با هیچ کسی شوخی نداریم
اولین پیام رزمایش اخیر نمایش توانمندیها و اقتدار ایران و تاکید بر این مسئله بود که در خصوص امنیت با هیچ کسی شوخی نداریم و اجازه نمی دهیم کسی پایش را از حریمش فراتر بگذارد علاوه بر این خواستیم فضایی را در اختیار جوانان توانمندمان قرار دهیم تا از تجربیات افراد خبره در این حوزه استفاده کرده و آموزش و مهارت خود را تکمیل کنند زیرا معتقدیم دشمن حذف شدنی نیست و اگر سر یک دشمن را بزنیم دشمنان دیگر اعلام وجود می کنند چرا که آنها با ایران مقتدر مشکل دارند.
اگر پیام دریافت کردهاند درست گرفتهاند
در خصوص پیام به رژیم صهیونیستی نیز باید بگویم از نظر ما رژیم منحوس در حد و اندازهای نیست که بخواهیم پیامی به آنها بدهیم پیام اصلی را فرمانده کل قوا به دنیا ابلاغ کردند که نظام اسلامی ما از مظلومان دفاع می کند و در کنار آن مفهوم این فرمایش است که هیچ دولتی نمی تواند در برابر ما قلدری کند چه برسد به رژیم غاصب که اساس وجودی آنها را به رسمیت نشناخته و آنها در بازی خودمان نمی بینیم چرا که ما با اصل شیطان سرشاخ شده ایم اما اگر پیام را دریافت کردهاند، کاملا درست گرفتهاند.
با توجه به تغییر موقعیت و شیوه های نوین، شاهد شلیک موشک کروز ضد کشتی و اژدر هم در این رزمایش بودیم که طبق شنیده ها این سامانه افزایش برد قابل توجهی یافته و به بالاتر از ۳۰۰ کیلومتر رسیده است،پیشرفتهای صورت گرفته در این حوزه را تشریح کنید.
شناورها سکو محسوب می شوند و همانطور که در همه جای دنیا مرسوم است در هر سکو هر امکاناتی بگذارید قابل بهره برداری است اما باید سبک خودمان را یادآوری کنم ، این نکته برای آنها هم عجیب است اما باید به این موضوع تاکید کنم که نه تنها در سامانه موشکی افزایش بُرد داشتیم بلکه همانطور که عرض کردم بُرد بیشتری هم در اختیار داریم لذا بُردی که به آن اشاره کردید با توجه به تهدیدهای موجود در این رزمایش استفاده شد و بهره مندی از بُرد بیش از این را در این همایش جایز ندانستیم اما انشاالله اگر لازم باشد در رزمایش های بعدی آنها را هم به میدان می آوریم.
خبر خوب اینکه علاوه بر بُرد، دقت و قدرت انهدام هم افزایش چشمگیری یافته است و موضوع قابل توجه دیگر این است که همه این توفیقات توسط جوانان کشورمان شکل گرفته و نیروهای بومی صنایع دفاعی کشور این تجهیزات را ساخته و در اختیار ما گذاشتهاند.
علاوه بر موارد ذکر شده، تاکتیک های جدیدی را در پرتاب موشکی اجرا کرده ایم و به همه اهدافی که مد نظر داشتیم رسیدهایم بنابراین به لطف خدا از نظر تجهیزاتی مشکلی وجود ندارد و در حوزه تاکتیک در صحنه مشغول به کار بودیم تا اقداماتی در خصوص،چگونگی به کارگیری این ابزار در حوزه آسیب رساندن به دشمن انجام دهیم که الحمدلله به آن هم رسیدیم.
چهار نوع اژدر جدید
در حوزه پرتابی، موشک ها و اژدر های این رزمایش بسیار متنوع بود طوریکه چهار نوع اژدر مختلف و جدید را به میدان آورده و پرتاب کردیم که حجم پرتاب ها از نظر تعداد، کیفیت، تنوع و به روز بودن اصلاً قابل مقایسه با رزمایش گذشته نبود.
برخی از این اژدر ها در دنیا کم نظیر و دو منظوره هستند و می توانند کشتی را مورد اصابت قرار داده و زیردریایی را در عمق دریا کشف و به آن شلیک کنند.
برنامه های آتی مرتبط با بحث توسعه استفاده از پهپادها چیست؟
پهپادها مانند تجهیزات سریع الوصول ساخته شده و به عنوان یک ظرفیت بسیار خوب در اختیار ما قرار گرفته است اما اولویت اول ما این است که در کارهای امداد و نجات و کمک های بشردوستانه از آن استفاده کنیم نه به صورت رزمی؛اما وقتی متوجه تهدیدی شویم پهپاد تغییر ماهیت داده و در حوزه عملیاتی فعال می شود در حوزه پهپادها و تقویت میزان انهدام آنها، برنامه هایی را در دستور کار داریم و در این خصوص توسعه جدی مدنظرمان است که انشاالله در این عرصه نیز برتری هوایی را به دست خواهیم آورد.
در حوزه ساخت زیردریایی های کلاس سنگین چه اقداماتی انجام شده و چه برنامه هایی را مد نظر دارید؟
حوزه زیردریایی کلاس سنگین در قالب پروژه بعثت تعریف شده و مراحل ساختش را پشت سر می گذارد علاوه بر این تجهیزات متناسب با آن نیز در حال آماده سازی است و به محض آماده شدن بدنه و نصب تجهیزات نهایی میشود و پس از ارزیابی های عملیاتی در دریا به مرحله الحاق عملیاتی می رسیم.
در خصوص تجهیز شناورها به موشکهای عمود پرتاب چه پیشرفت هایی داشتیم؟
توانمندی های این بخش نیز در کشور احصا شده و هیچ محدودیت علمی در این خصوص نداریم و صنعتگران به آن مسلط هستند. بحث های آموزشی مرتبط را نیز در دستور کار قرار دادیم و در حال برنامهریزی هستیم که شناورها به موشکهای عمود پرواز مجهز شوند تا این توانمندی نیز به توان موشکی موجود - که خودش نیز ارتقا یافته است - اضافه شود تا انشالله به طور متوازن در حوزه کمی و کیفی پیشرفت کنیم.
آمادگی برای ساخت تجهیزات و انتقال تکنولوژی
در خصوص مراوداتی که با کشورهای دوست دارید آیا وزارت دفاع مذاکراتی را به منظور خرید تجهیزات برای نیروی دریایی ارتش انجام داده است؟
خیر تا این لحظه نیروی دریایی ارتش سفارش خریدی نداشته و دنبال خرید تجهیزات خاصی نبوده ایم اما در راستای تعاملات بین المللی آمادگی خودمان را برای ساخت تجهیزات و انتقال این تکنولوژی ها به همه کشورها از جمله کشورهای منطقه اعلام کرده ایم و خسّتی در این حوزه نداریم و اگر احساس کنیم این تجهیزات به امنیت منطقه کمک کرده و موجب هم افزایی می شود حتماً این کار انجام می دهیم.
مقام معظم رهبری در خصوص توسعه سواحل مکران ابلاغیه هایی داشتند و نیروی دریایی ارتش نیز در این خصوص اقدامات مثبتی را در عرصه توسعه، کارآفرینی، راه اندازی بیمارستان و ... انجام داده است مشروح این فعالیت ها را بفرمایید.
سواحل مکران ویژگی های بسیار ممتازی دارد و دروازه اقتصادی کشور است زیرا مستقیما به اقیانوس متصل است و نه تنها خود سواحل را به عنوان کرانه بلکه پس کرانه را هم توسعه خواهد داد و نکته جالبش اینجاست که امروز نه پس کرانه بلکه پساپس کرانه هم در گرو این شکوفایی است و از این لحاظ فرمانده معظم کل قوا ۴ دهه است که تاکید ویژه ای بر توسعه سواحل مکران دارند. ما در اطرافمان با کشورهای همسایه هستیم که به دریا مرتبط نبوده و به اصطلاح دچار خفگی ژئوپلیتیکی هستند زیرا به دلیل متصل نبودن به دریا، از لحاظ تأمین نیازهای خودشان با مشکلات متعددی روبرو هستند بنابراین توسعه این سواحل زمینه شکوفایی پس کرانه ها ( عمق کشور) و پساپس کرانه (کشورهایی که به دریا دسترسی ندارند) را فراهم می کند.
در همین راستا برای تامین این مطالبه رهبری ابتدا نیروی انسانی را در آن منطقه مستقر کردیم و در حال حاضر نیز ظرفیت بالقوه ای برای استقرار خانواده های بسیاری همراه با ایجاد شغل برای آنها در آنجا وجود دارد.
حضور نیروی انسانی زمینه ارتقا شاخصهای توسعه را هم فراهم می کند بنابراین ما گام اول که مربوط به استقرار نیروی انسانی بود را انجام دادیم و خانواده های ما با آمار قابل توجه در آنجا مستقرهستند.
فرمانده معظم کل قوا توجه ویژه ای به بحث آموزش داشتند و بر همین اساس مدارسی در آن مناطق احداث شده است. در حال حاضر در کل کشور ۱۰ هنرستان دریایی داریم که دو تای آنها در مکران (جاسک و کنارک) فعال شده و فارغ التحصیلان می توانند در همه ارگان های دریایی شاغل شوند و الزامی وجود ندارد که دانش آموختگان این مراکز حتماً در نیروی دریایی خدمت کنند البته اولویت جذب ما مربوط به افرادی می شود که از این مراکز فارغ التحصیل می شوند اما حتی اگر علاقه مند به خدمت در ارگان های دیگر باشند ما به آنها کمک می کنیم زیرا همه این اقدامات در راستای شکوفایی منطقه صورت گرفته است.
متاسفانه تاکنون هیچ شرکت هواپیمایی برای سرویس دهی به ساکنان این منطقه اعلام آمادگی نکرده است لذا ارتش جمهوری اسلامی ایران برای سهولت تردد نیز یک پرواز مستقیم تهران - جاسک را به صورت هفتگی در روزهای یکشنبه به این منطقه اختصاص داده است که انشاالله به زودی به سه روز در هفته تبدیل میشود و همین اقدام مشکلات رفت و آمد را تسهیل می کند.
آموزش به مردم بومی منطقه
آموزش به مردم بومی منطقه در خصوص مخاطرات دریا و نحوه آمادگی در خصوص بحران های احتمالی از دیگر اقداماتی است که انجام شده و مستندی را در این خصوص تهیه کرده اند که یکی از ساکنان بومی در مصاحبه ای می گوید از ۱۰۰ قایق به ۳۰۰۰ هزار قایق رسیده ایم زیرا با حضور نیروی دریایی ارتش علاوه بر استقرار امنیت در منطقه، آموزش هم دیده ایم.
ما همچنان پیگیر جاده در طول سواحل مکران هستیم و امیدواریم دولت زودتر اقدامات مرتبط با این مساله را انجام دهد البته کار شروع شده اما سرعتش کم است و الحمدالله با همتی که در دولت سیزدهم هست این موضوع هم ساماندهی میشود.
با توجه به اینکه حضرتآقا چند بار در کلامشان تاکید کرده اند که اگر کسی بخواهد آنجا را آباد کند نیروی دریایی است که می تواند این کار را کند و به مسئولان دولتی و نماینده های مردم در مجلس هم اشاره مستقیم فرمودند که کمک کنید لذا ما دبیرخانه توسعه سواحل مکران را هم تشکیل دادیم و الحمدالله ارتباط خوبی با مجموعه مجلس و دولت داریم و امیدواریم اتفاقات خوبی در آنجا رخ دهد.
اشاره ای به بحث اشتغالزایی داشتید؛ با توجه به استقرار نیروهای دریایی ارتش در آن منطقه و نیازمندی هایی از قبیل تعمیر شناور و موارد دیگر، این موضوع چطور فراهم شده است؟
در خصوص بهداشت و درمان هم در سواحل جنوب ساخت سه بیمارستان را در دستور کار داشتیم که دو تای آنها ۱۲۸ تختخوابی بوده و آماده و در حال تجهیز است. بیمارستان دیگر هم مربوط به جاسک و ۹۶ تختخوابی است و می تواند تا یک برابر و نیم امکان پذیرش داشته باشد که امیدواریم تا سال آینده نهایی شده و امکان پذیرش بیمار را داشته باشد.
ما در مقاطع مختلف رزمایش های تخصصی را برگزار می کنیم که قبلا به صورت مردم یاری بود اما الان نگاهمان را تغییر و آن را گسترش داده ایم به نحوی که تیم های تخصصی پزشکی، بهداشتی، مهندسی، آموزشی به روستاها رفته و مشکلات مردم را حل و فصل کرده و برنامه های رقابتی سرگرم کننده برای بچه ها برگزار می کنند و هدایایی به رسم یادبود به آنها تقدیممی شود تا یادآور حضور و علاقه ما به مردم باشد.
عملیاتی کردن سخنان فرمانده معظم کل قوا
در حوزه امداد و نجات هم به صورت موردی فعالیت هایی را انجام می دهیم به ویژه در سیل های فصل زمستان زیرا به دلیل وضعیت جغرافیایی منطقه ، نفوذ آب در زمین به سهولت انجام نمیشود چون جنس آن عمدتا صخره ای - مرجانی است و آب روی سطح می ماند تا اینکه بخار شده یا به دریا منتقل شود این شرایط مشکلاتی را فراهم می کند و ما برای حل این معضلات به مردم کمک می کنیم.
از سوی دیگر اگر فردی دچار بیماری شده و یا در حال وضع حمل باشد با امکاناتی نظیر بالگرد جابجایی آنها را انجام میدهیم. همه این تلاش ها به این دلیل است که سخنان فرمانده معظم کل قوا اجرایی و توسعه مدنظرشان عملیاتی شود.
دلایل و ضرورت برپایی اولین همایش ملی تمدن دریایی مسیر پیشرفت را هم تبیین کنید.
ما دو تا بحث را به صورت فعالانه در حوزه دیپلماسی دریایی و دفاعی دنبال می کنیم و برگزاری همایش یکی از ابزارهای ما برای رسیدن به این اهداف است در کنار آن مقام معظم رهبری در تاریخ هفتم آذرماه که خدمتشان شرفیاب شدیم وظیفه ای مبنی برفرهنگسازی توجه به دریا در میان مسئولان و مردم را به ما محول کردند و این همایش به جز پرداختن به این مبانی، یک هدف اصلی را هم دنبال می کند که مربوط به بیانیه گام دوم است و منتهی به تمدن اسلامی می شود.
ترویج تمدن اسلامی در گذشته به همین روش بوده و حضور اسلام در چین از طریق دریا و به مدد حضور ایرانی ها صورت گرفته است زیرا در آن مقطع فقط ایرانی ها با فنون دریانوردی آشنا و کشتی ساز بودند لذا هدفمان این است با این سه رویکرد بتوانیم همایش را برگزار کرده و ظرفیت های این منطقه را معرفی و به توسعه سواحل مکران کمک کنیم.
برای تحقق این اتفاق مهم باید دانشگاه ها و مراکز علمی - تحقیقاتی پای کار باشند زیرا ظرفیت های بسیار زیادی در آنجا وجود دارد از ساده ترین کار که کشتیرانی، صیادی و پرورش آبزیان است بگیرید تا پرورش جلبک ها، کانی های بستر دریا و زیر بستر دریا برسیم به ساحل که شامل کشتی سازی و گردشگری می شود.
صنایع فولاد، کشتی سازی، تعمیرات، بنادر که خودش دنیای وسیعی از توسعه و اشتغالزایی را به دنبال دارد و به همین ترتیب به پس کرانه و انشالله پساپس کرانه می رسیم.
در پایان اگر نکته ای دارید که از قلم افتاده است، بفرمایید.
امیدواریم توجه ویژه مردم به سمت این سواحل باشد و بدانند اگر توسعه در این بحش از کشورمان اتفاق بیفتد قطع به یقین، کشور بیش از آن چیزی که فکر می کنند رشد کرده و از گیر و گورهای اقتصادی ، نگاه به فروش نفت و اقتصاد تک محصولی کاملا رها می شویم.امیدوارم مردم بنده حقیر و همرزمانم را که زیر سایه خداوند و رهبر عزیز در عمق اقیانوس ها در حال پاسداری و نگهبانی از منافع و منابع مردم و نظام عزیزمان هستیم، دعا کنند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»:
بهتاش فریبا در گفتوگو با جامجم: